Anodisering

Anodisering/aluksering/eloxering er tre betegnelser for den samme overfladebehandling af aluminium.  

Formålet med anodisering er

 • at forbedre korrosionsbestandigheden,
 • at gøre overfladen hård og derved øge modstanden mod mekanisk slid,
 • at frembringe en dekorativ overflade. Ubehandlet aluminium bliver glansløst og gråt med tiden, hvorimod en anodiseret overflade bevarer udseendet i mange år - stort set uden vedligeholdelse
 • at indfarve aluminium
 • at gøre materialet ikke ledende. Aluminium er ledende, men aluminiumoxid er elektrisk isolerende.

Hvis rå aluminium ikke behandles, vil der naturligt dannes et oxidlag, men ved anodisering styrer vi processen, så oxidlaget bliver tykkere, stærkere og mere ensartet. 

Der er mange parametre der har betydning for det færdige resultat, men en af de vigtigste er legeringssammensætningen.

Ved anodisering  vil lagtykkelsen  typisk være fra 5 til 25 my,  (Dette gælder dog ikke  for hårdanodisering.) Vi er naturligvis altid behjælpelige med at vælge den rette lagtykkelse.

Ved anodisering bygges en del af oxidlaget på overfladen. Det betyder at målene ændrer sig – se yderligere informationer her.

DAI tilbyder almindelig anodisering i henhold til standard DS/EN ISO 7599.


Ved hårdanodisering opbygges et oxidlag. Ligesom der gør ved almindelig anodisering. Procesbetingelserne under opbygningen af oxidlaget er dog anderledes og derfor opnås andre egenskaber.

Hårdanodisering kan vælges frem for almindelig anodisering når:

 • Emnerne udsættes for stort mekanisk slid
 • Emnerne skal være i et meget aggressivt miljø, f.eks. anvendelse i offshore industrien
 • Hårdanodisering er generelt ikke velegnet til dekorativ anodisering, men det afhænger meget af legeringen. Bortset fra sort er hårdanodisering mindre velegnet til indfarvning.

Oxidlaget kan blive betydelig tykkere ved hårdanodisering end ved anden anodisering, typisk 50 my,

Ved anodisering bygges en del af oxidlaget på overfladen. Det betyder at målene ændrer sig – se yderligere informationer her.

Der er desuden mulighed for at efterbehandle med teflon, der reducerer friktionen.

DAI tilbyder hårdanodisering i henhold til standard MIL-PRF-8625F.


Sealing er den sidste proces i anodisering, hvor porer i oxidlaget lukkes. Ved anodisering seales alle ordre medmindre andet er aftalt. Ved hårdanodisering  skal vi ved ordreafgivelsen  have oplyst om emnerne skal seales.  Kontakt DAI for vejledning.

Sealing bør fravælges når

 • Når der ønskes en slidstærk overflade og korrosionsbestandigheden er mindre vigtig. Sealing reducerer slidstyrken, men øger korrosionsbestandigheden.
 • Når emnerne efterfølgende skal teflonbehandles

Hvis emnerne skal indfarves, vil de blive sealet.


DAI tilbyder at afdække dele af et emne, så det ikke bliver anodiseret.

Formålet med afdækning er:

 • At bibeholde områder, der ikke er anodiserede (f.eks. pga. ledningsevnen. Rå aluminium er ledende, mens anodiseret aluminium er isolerende).
 • At undgå snavs i huller efter anodiseringen eller såkaldte løbere fra hullerne. Ikke alle huller kan skylles rene for kemikalierester under anodiseringsprocesen. Dette kan afhjælpes ved at afdække hullerne med en prop.

DAI er opfindsomme for at finde en afdækning, der fungerer.  Dog går vi helst uden om afdækning med tape, og især hvis det er større flader.